Ε' τάξη

Τελευταία Ενημέρωση στις Τετάρτη, 07 Φεβρουάριος 2024

 

Σχ. Έτος  2023-24

 


Η ΚΛΙΜΑΤΙΚΗ ΑΛΛΑΓΗ ... ΕΙΝΑΙ ΕΔΩ!

 
Στα πλαίσια του μαθήματος της Γεωγραφίας ασχοληθήκαμε με τις Παγκόσμιες κλιματικές αλλαγές. Η ευαισθητοποίηση των μαθητών αποτελεί εναρκτήρια δύναμη για  περαιτέρω ενασχόληση και προβληματισμό πάνω στο θέμα μας. Ποιός ευθύνεται για το λιώσιμο των πάγων?
Γιατί κάθε χρόνο αυξάνεται κι άλλο η μέση ετήσια θερμοκρασία?
πώς τα καλοκαίρια μας έγιναν τόσο θερμά?
Γιατί τόσες πλημμύρες?
Η απάντηση είναι ηχηρή και προφανης! σεβασμός στη φύση, ανακύκλωση, μείωση της χρήσης πλαστικού!
Τα παιδιά είναι έτοιμα, εμείς μόνο τα ακολουθούμε!
 

Παπαευθυμίου Πηνελόπη -  Ε΄τάξη

1707288437122 1707288437132 1707288437136 1707288437145

 

 

 

 

 

 

Δασκάλα Ε' τάξης  :   κ. Έφη Τσιγάρα 


 

schoolbus

 

ΟΙ ΑΠΙΘΑΝΟΙ ΤΗΣ Ε΄ΤΑΞΗΣ

 

 

 


Κάντε κλικ στο  ΧΑΡΤΑΕΤΟΙ   για να δείτε την ιστορία του χαρταετού

 


 

Δείτε τα έθιμα της αποκριάς στον παρακάτω σύνδεσμο  ΚΑΛΕΣ  ΑΠΟΚΡΙΕΣ

 


 ΚΑΛΟ ΜΗΝΑ!

Μάρτης αύριο και καλό είναι να θυμηθούμε μερικά πράγματα γι΄αυτόν από την ελληνική μας παράδοση.

O MAΡΤΙΟΣ

Κατά το αρχαιορωμαϊκό ημερολόγιο ήταν ο πρώτος μήνας του χρόνου και ονομαζόταν  Primus.

Μετά το 46 π.Χ. ονομάστηκε Μάρτιος και έγινε ο τρίτος μήνας του χρόνου, αφιερωμένος στο θεό Μαρς ο οποίος αρχικά ήταν ο θεός της γονιμότητας και των αγρών, αλλά αργότερα ταυτίστηκε με τον Άρη θεό του πολέμου.

Είναι ο πρώτος μήνας της Άνοιξης και στις 21 Μαρτίου είναι η εαρινή ισημερία.

Οι Έλληνες του έχουν δώσει πολλά ονόματα όπως : « ανοιξιάτης», «γδάρτης», «παλουκοκαύτης» και «πεντάγνωμος», επειδή ο καιρός είναι άστατος, «βαγγελιωτής» από τη γιορτή του Ευαγγελισμού, «πενταγιομοτοί», στην ορεινή Πελοπόννησο.

Σωτήρης

 

ΤΟ ΕΘΙΜΟ ΤΟΥ «ΜΑΡΤΗ-ΜΑΡΤΙΑ»

Μάρτης αποκαλείται έθιμο στο οποίο ένα βραχιολάκι που αποτελείται από ένα κόκκινο και ένα άσπρο σχοινάκι ή κλωστές που έχουν στριφτεί / πλεχτεί και το οποίο φοριέται την 1η Μαρτίου στην Ελλάδα, την Βουλγαρία (εκεί αποκαλείται Μαρτενίτσα), τη Ρουμανία, την ΠΓΔΜ και τη Μολδαβία.

Ο Μάρτης ή Μαρτιά είναι ένα παμπάλαιο έθιμο, με βαλκανική διασπορά. Πιστεύεται ότι έχει τις ρίζες του στην Αρχαία Ελλάδα, και συγκεκριμένα στα Ελευσίνια Μυστήρια. Οι μύστες των Ελευσίνιων Μυστηρίων έδεναν μια κλωστή, την Κρόκη, στο δεξί τους χέρι και το αριστερό τους πόδι. Από τη 1η ως τις 31 του Μάρτη, τα παιδιά φορούν στον καρπό του χεριού τους ένα βραχιολάκι, φτιαγμένο από στριμμένη άσπρη και κόκκινη κλωστή, τον Μάρτη ή Μαρτιά. Σύμφωνα με τη λαϊκή παράδοση, ο Μάρτης προστατεύει τα πρόσωπα των παιδιών από τον πρώτο ήλιο της Άνοιξης, για να μην καούν. Τον φτιάχνουν την τελευταία μέρα του Φλεβάρη και τον φορούν την πρώτη μέρα του Μάρτη, πριν βγουν από το σπίτι. Σε μερικές περιοχές ο Μάρτης φοριέται στο μεγάλο δάχτυλο του ποδιού σαν δαχτυλίδι για να μην σκοντάφτει ο κάτοχός του. Το βραχιολάκι αυτό το βγάζουν στο τέλος του μήνα, ή το αφήνουν πάνω στις τριανταφυλλιές όταν δουν το πρώτο χελιδόνι, για να τον πάρουν τα πουλιά και να χτίσουν τη φωλιά τους. Το έθιμο του Μάρτη γιορτάζεται ίδιο και απαράλλαχτο στα Σκόπια με την ονομασία Μάρτινκα και στην Αλβανία ως Βερόρε

Κωνσταντίνος  

Γιάννης  

Χαράλαμπος   

 


 

Κυριακή  21 Φεβρουαρίου : Τελώνου και Φαρισαίου

Αρχή του Τριωδίου.

Αρχή της Αποκριάς, του γλεντιού και των μεταμφιέσεων.

 

Ας την υποδεχτούμε με το τραγούδι της :

 

ΚΑΛΩΣ ΤΟ ΚΑΡΝΑΒΑΛΙ

Καλώς το καρναβάλι

τους τρελούς χορούς, που ντύνει μασκαράδες

μεγάλους και μικρούς.

 

Καλώς το που σκορπάει

κορδέλες κομφετίκι είναι για τα παιδάκια

η πιο τρελή γιορτή.

«Χορέψτε, τραγουδήστε»

μας λέει η γιαγιά,

«αχ! πόσο θα?θελα κι εγώ

 

να μπόραγα παιδιά!»

 


 

ΥΓΡΟΒΙΟΤΟΠΟΣ - ΠΑΙΧΝΙΔΙ

http://oikoskopio.gr/oikoskopio-kids/match-poios-wetlands.html

 


 

AΛΚΥΟΝΙΔΕΣ  ΗΜΕΡΕΣ

 Ως Αλκυονίδες μέρες λέγονται από τους Έλληνες συνηθέστερα  οι ημέρες του Ιανουαρίου κατά τις οποίες επικρατεί ωραίος καιρός με ηλιοφάνεια. Η ονομασία αυτή είναι αρχαία ελληνική και προέρχεται από τον Αριστοτέλη.

Οι ημέρες αυτές έλαβαν το όνομά τους ("αλκυόνιαι") από το μύθο της ελληνικής μυθολογίας τον σχετικό με το θαλάσσιο πτηνό Αλκυόνη, που αποτελεί την αλληγορική σημασία του ομώνυμου αστέρα Αλκυόνη των Πλειάδων που φέρεται με το όνομα του πτηνού.

 Ο αστέρας Αλκυόνη κατά την εποχή αυτή μεσουρανεί κατά τις εσπερινές ώρες και επομένως κατά τις ανέφελες νύκτες του Ιανουαρίου είναι ορατός στο σύμπλεγμα των Πλειάδων, ως κορωνίδα της Πούλιας, κατά τη δημώδη έκφραση, που σημαίνεται ως προς το ζενίθ, στην ψηλότερη περιοχή του ουράνιου θόλου. Εξαιτίας αυτού του απλού φυσικού γεγονότος όλες οι συνεχόμενες ημέρες που είναι ορατός ο αστέρας Αλκυών ήταν πολύ φυσικό να ονομασθούν Αλκυονίδες.

 Από καθαρά μετεωρολογική άποψη, οι αλκυονίδες ημέρες ως ημέρες καλοκαιρίας εξηγούνται από το γεγονός ότι στο γεωγραφικό πλάτος που βρίσκεται η Ελλάδα μέχρι το γεωγραφικό πλάτος κυρίως της βορειοανατολικής Ευρώπης, κατά την περίοδο του χειμώνα παρατηρείται υψηλή βαρομετρική πίεση (εξίσωση πίεσης) με συνέπεια αφενός να μη δημιουργούνται άνεμοι και αφετέρου ο καιρός να είναι μεν ψυχρός αλλά και ηλιόλουστος, λόγω της αντικυκλωνικής κατάστασης.

Αυτό όμως δεν σημαίνει πως κάθε χρόνο υπάρχουν Aλκυονίδες ημέρες. Υπάρχουν και έτη που έλειψαν τελείως, όπως το1947, αλλά και οι ημερομηνίες έναρξης και λήξης και διάρκεια αυτών δεν είναι σταθερές. Συνηθέστερα όμως καλύπτουν σχεδόν το δεύτερο ήμισυ του Ιανουαρίου. Παρόλα αυτά, άλλοι επιμένουν να αποδίδουν τη διάρκειά τους σε διάστημα 14 αίθριων ημερών, από τις 15 Δεκεμβρίου έως 15 Φεβρουαρίου στην Ελλάδα, στην καρδιά του χειμώνα.

  ΜΥΘΟΣ  ΤΗΣ ΑΛΚΥΟΝΗΣ

Οι σχετικοί μύθοι είναι πολλοί και σε όλες τις εκδοχές τους μιλούν για τους θεούς, που προσέφεραν τις μέρες αυτές στο πουλί Αλκυόνη, στο οποίο μεταμόρφωσε ο Δίας την Αλκυόνη, κόρη του θεού των ανέμων Aιόλου μετά το θάνατό της, ώστε να μπορεί να γεννά τα αυγά του στα βράχια των Αλκυονίδων νήσων χειμώνα κι όχι άνοιξη.


  ΚΑΛΟ  ΜΗΝΑ!!!

Ο δεύτερος μήνας του έτους, με διάρκεια 28 ημέρες για τα κοινά έτη και 29 ημέρες για τα δίσεκτα. Αρχικά ήταν ο δωδέκατος και τελευταίος μήνας του Ρωμαϊκού ημερολογίου.

Γύρω στο 153 π.Χ, όταν ο Ιανουάριος έγινε ο πρώτος μήνας του Ρωμαϊκού ημερολογίου, ο Φεβρουάριος καθιερώθηκε ως δεύτερος, θέση που διατηρεί μέχρι σήμερα στο δωδεκάμηνο πολιτικό ημερολόγιο. Με την ημερολογιακή μεταρρύθμιση του Ιουλίου Καίσαρα το 45 π.Χ. ο Φεβρουάριος είχε 29 μέρες τα κοινά έτη και 30 μέρες στα δίσεκτα. Όμως, το 4 π.Χ. ο αυτοκράτορας Οκταβιανός Αύγουστος αφαίρεσε από τον Φεβρουάριο μία μέρα και την προσέθεσε στον Αύγουστο, που ήταν αφιερωμένος στο πρόσωπό του.

Το όνομά του προέρχεται από το λατινικό ρήμα februare (εξαγνίζω, καθαίρω)λόγω των τελετών εξαγνισμού και καθαρμού που τελούνταν στη Ρώμη (Februa και Feralia), από τις οποίες προέρχονται οι μεταγενέστερες γιορτές των Απόκρεω και οι εκδηλώσεις του Καρνάβαλου.

Στο λαϊκό καλεντάρι ο Φεβρουάριος ονομάζεται κυρίως λόγω της μικρότερης διάρκειάς του:

  • Μικρός
  • Κουτσός
  • Κουτσοφλέβαρος
  • Γκουζούκης (ατελής)
  • Κούντουρος (κολοβός)
  • Κλαδευτής, επειδή θεωρείται μήνας κατάλληλος για το κλάδεμα των δέντρων.
  • Φλεβάρης, από τη συσχέτισή του με τις «φλέβες», δηλαδή τα υπόγεια νερά, που
  • αναβλύζουν λόγω των πολλών βροχών.
  • Φλιάρης (χλιαρός) 

ΠΑΡΟΙΜΙΕΣ  ΓΙΑ ΤΟ ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟ

Ο Φλεβάρης ο κουτσός, πρώτος μπαίνει στο χορό.
[Ελληνική]
Το Φλεβάρη το χιόνι είναι μέσα στο τηγάνι. (λιώνει εύκολα)
[Ελληνική]

Φλεβάρης κουτσοφλέβαρος και του τσαπιού ο μήνας.
[Ελληνική]

Τον Φλεβάρη είπαν να βρέξει και λησμόνησε να πάψει.
[Ελληνική]

Ο Φλεβάρης κι αν φλεβίσει, καλοκαίρι θα μυρίσει, μα κι αν κάνει πως κακιώνει, (αν θυμώσει) μες στο χιόνι θα μας χώσει.
[Ελληνική]
Ο Φλεβάρης ο κουτσός, πρώτος μπαίνει στο χορό.

  ΗΞΕΡΕΣ ΟΤΙ...

Το 1979 χιόνισε για πρώτη φορά στη Σαχάρα.

Η μαργαρίνη χρωστάει το όνομά της στην ελληνική λέξη μαρ-γαριτάρι.

Ο κοντύτερος άνθρωπος που κατοίκησε επί της Γης ήταν ο νεπαλέζος αγρότης Τσάντρα Μπαχαντούρ Ντάνγκι. Είχε ύψος 0,546 μ., ζύγιζε 15 κιλά και φυσικά αποτελούσε επίλεκτο μέλος των Ρεκόρ Γκίνες.

Ο πρώτος τηλεφωνικός κατάλογος κυκλοφόρησε το 1878 στο Κονέκτικατ των Η.Π.Α. Είχε μόνο 50 καταχωρήσεις. Η Μεγάλη Βρετανία ήταν η πρώτη χώρα που κυκλοφόρησε γραμματόσημα, το 1840. Γι? αυτό το λόγο είναι ακόμη η μόνη χώρα της οποίας το όνομα δεν αναγράφεται στα γραμματόσημά της.


Φιλώ σημαίνει στα αρχαία ελληνικά αγαπώ.

Από τη λέξη αυτή έχει σχηματιστεί μία μεγάλη οικογένεια λέξεων.

Πήραμε  τις παρακάτω  σύνθετες λέξεις και φτιάξαμε από μία ιστορία με αυτές:(είναι άσκηση του βιβλίου της Γλώσσας, σελ.76)

 

(φιλότεχνος, φιλότιμος, φιλόδοξος, φιλοδώρημα, φιλόλογος, φιλόζωος, φιλοτέχνημα, φιλόμουσος, φιλόσοφος, φιλομαθής, φιλοδώρημα, φιλοφρονήσεις, φιλανθρωπικός, φιλοξενία)

 

" Παιχνίδι με τις λέξεις"

1η 

Ένας φιλότεχνος φιλόλογος ξεκίνησε να πάει να δει  μία έκθεση ζωγραφικής. Ο υπάλληλος στην είσοδο ήταν πολύ φιλόξενος και φιλότιμος και του είπε πολλές φιλοφρονήσεις. Του είπε κιόλας ότι στην αίθουσα που θα πάει θα δει ένα πολύ όμορφο φιλοτέχνημα και έναν φιλομαθή κύριο να το παρουσιάζει. 

Ο φιλότεχνος φιλόλογος ρώτησε αν θα ξεναγηθεί στην έκθεση από κάποιον. Ο υπάλληλος του απάντησε ότι την φιλοξενία του θα την αναλάβει ένας φιλόμουσος κύριος, ο οποίος είναι και πολύ φιλόζωος.

Όταν ο φιλότεχνος φιλόλογος μπήκε στην αίθουσα, είδε ότι όλα ήταν όπως του τα είχε περιγράψει ο φιλόξενος υπάλληλος.

2η 

 Ένας φιλότεχνος φιλόλογος ξεκίνησε να πάει να δει  μία έκθεση ζωγραφικής. Ο υπάλληλος στην είσοδο ήταν πολύ φιλόξενος, φιλότιμος και φιλόφρονος. Όταν ο φιλόλογος μπήκε στο μουσείο, είδε πολλά φιλοτεχνήματα. 

 

Στην αρχή,ένας φιλόσοφος έβγαλε λόγο και είπε ότι τα καλλιτεχνήματα που θα δουν είναι φτιαγμένα από φιλόζωους και φιλόμουσους καλλιτέχνες.

Εκείνη τη στιγμή ένας φιλότεχνος, φιλομαθής κύριος άρχισε να βγάζει φωτογραφίες. Οι φύλακες του είπαν ότι δεν πρέπει να το κάνει ,γιατί τα φιλοτεχνήματα μπορεί να κλαπούν ή να αντιγραφούν.

Στο τέλος, ένας φιλόμουσος έπαιξε μουσική για να διασκεδάσει τους φιλότεχνους.

 

Ένας φιλότεχνος φιλόλογος ξεκίνησε να πάει να δει μια έκθεση ζωγραφικής.

 

Ο υπάλληλος στην είσοδο ήταν πολύ φιλόξενος, φιλότιμος και του άρεσαν τα φιλοτεχνήματα.

 

Εκεί βρήκε έναν φιλομαθή μαθητή, που ήταν και φιλόζωος.

 

Ο πατέρας του ήταν φιλόσοφος και πολύ φιλόμουσος.

 

Το παιδί έβλεπε τους πίνακες και έλεγε συνέχεια:"Αυτό είναι ένα φιλοτέχνημα!", " αυτό είναι ένα φιλοτέχνημα!"

 

Αργότερα, είδε ένα κοριτσάκι που ήταν φτωχό και του έλεγε φιλοφρονήσεις.

 

Ο φιλότιμος φιλόλογος είχε μια ιδέα! Έτρεξε στο φιλόξενο σπίτι του, άνοιξε την ντουλάπα της κόρης του, πήρε ρούχα που φορούσε όταν ήταν πιο μικρή και έτρεξε στο σημείο που είχε συναντήσει το κοριτσάκι. Το βρήκε να κάθεται σε ένα παγκάκι. Έδωσε τα ρούχα και το παιδί ευχαρίστησε τον φιλότιμο και καλόκαρδο κύριο και έφυγε όλο χαρά.


 Παρουσίαση για τους Τρεις Ιεράρχες


 Εργασίες παιδιών 

afisaE11

afisaE12

afisaE13

 

 

 Ως Αλκυονίδες μέρες λέγονται από τους Έλληνες συνηθέστερα  οι ημέρες του Ιανουαρίου κατά τις οποίες επικρατεί ωραίος καιρός με ηλιοφάνεια. Η ονομασία αυτή είναι αρχαία ελληνική και προέρχεται από τον Αριστοτέλη.

Οι ημέρες αυτές έλαβαν το όνομά τους ("αλκυόνιαι") από το μύθο της ελληνικής μυθολογίας τον σχετικό με το θαλάσσιο πτηνό Αλκυόνη, που αποτελεί την αλληγορική σημασία του ομώνυμου αστέρα Αλκυόνη των Πλειάδων που φέρεται με το όνομα του πτηνού.

 Ο αστέρας Αλκυόνη κατά την εποχή αυτή μεσουρανεί κατά τις εσπερινές ώρες και επομένως κατά τις ανέφελες νύκτες του Ιανουαρίου είναι ορατός στο σύμπλεγμα των Πλειάδων, ως κορωνίδα της Πούλιας, κατά τη δημώδη έκφραση, που σημαίνεται ως προς το ζενίθ, στην ψηλότερη περιοχή του ουράνιου θόλου. Εξαιτίας αυτού του απλού φυσικού γεγονότος όλες οι συνεχόμενες ημέρες που είναι ορατός ο αστέρας Αλκυών ήταν πολύ φυσικό να ονομασθούν Αλκυονίδες.

 Από καθαρά μετεωρολογική άποψη, οι αλκυονίδες ημέρες ως ημέρες καλοκαιρίας εξηγούνται από το γεγονός ότι στο γεωγραφικό πλάτος που βρίσκεται η Ελλάδα μέχρι το γεωγραφικό πλάτος κυρίως της βορειοανατολικής Ευρώπης, κατά την περίοδο του χειμώνα παρατηρείται υψηλή βαρομετρική πίεση (εξίσωση πίεσης) με συνέπεια αφενός να μη δημιουργούνται άνεμοι και αφετέρου ο καιρός να είναι μεν ψυχρός αλλά και ηλιόλουστος, λόγω της αντικυκλωνικής κατάστασης.

Αυτό όμως δεν σημαίνει πως κάθε χρόνο υπάρχουν Aλκυονίδες ημέρες. Υπάρχουν και έτη που έλειψαν τελείως, όπως το1947, αλλά και οι ημερομηνίες έναρξης και λήξης και διάρκεια αυτών δεν είναι σταθερές. Συνηθέστερα όμως καλύπτουν σχεδόν το δεύτερο ήμισυ του Ιανουαρίου. Παρόλα αυτά, άλλοι επιμένουν να αποδίδουν τη διάρκειά τους σε διάστημα 14 αίθριων ημερών, από τις 15 Δεκεμβρίου έως 15 Φεβρουαρίου στην Ελλάδα, στην καρδιά του χειμώνα.

 

  ΜΥΘΟΣ  ΤΗΣ ΑΛΚΥΟΝΗΣ

Οι σχετικοί μύθοι είναι πολλοί και σε όλες τις εκδοχές τους μιλούν για τους θεούς, που προσέφεραν τις μέρες αυτές στο πουλί Αλκυόνη, στο οποίο μεταμόρφωσε ο Δίας την Αλκυόνη, κόρη του θεού των ανέμων Aιόλου μετά το θάνατό της, ώστε να μπορεί να γεννά τα αυγά του στα βράχια των Αλκυονίδων νήσων χειμώνα κι όχι άνοιξη.


 

 ΚΑΛΟ  ΜΗΝΑ!!!

Ο δεύτερος μήνας του έτους, με διάρκεια 28 ημέρες για τα κοινά έτη και 29 ημέρες για τα δίσεκτα. Αρχικά ήταν ο δωδέκατος και τελευταίος μήνας του Ρωμαϊκού ημερολογίου.

Γύρω στο 153 π.Χ, όταν ο Ιανουάριος έγινε ο πρώτος μήνας του Ρωμαϊκού ημερολογίου, ο Φεβρουάριος καθιερώθηκε ως δεύτερος, θέση που διατηρεί μέχρι σήμερα στο δωδεκάμηνο πολιτικό ημερολόγιο. Με την ημερολογιακή μεταρρύθμιση του Ιουλίου Καίσαρα το 45 π.Χ. ο Φεβρουάριος είχε 29 μέρες τα κοινά έτη και 30 μέρες στα δίσεκτα. Όμως, το 4 π.Χ. ο αυτοκράτορας Οκταβιανός Αύγουστος αφαίρεσε από τον Φεβρουάριο μία μέρα και την προσέθεσε στον Αύγουστο, που ήταν αφιερωμένος στο πρόσωπό του.

Το όνομά του προέρχεται από το λατινικό ρήμα februare (εξαγνίζω, καθαίρω)λόγω των τελετών εξαγνισμού και καθαρμού που τελούνταν στη Ρώμη (Februa και Feralia), από τις οποίες προέρχονται οι μεταγενέστερες γιορτές των Απόκρεω και οι εκδηλώσεις του Καρνάβαλου.

Στο λαϊκό καλεντάρι ο Φεβρουάριος ονομάζεται κυρίως λόγω της μικρότερης διάρκειάς του:

  • Μικρός
  • Κουτσός
  • Κουτσοφλέβαρος
  • Γκουζούκης (ατελής)
  • Κούντουρος (κολοβός)
  • Κλαδευτής, επειδή θεωρείται μήνας κατάλληλος για το κλάδεμα των δέντρων.
  • Φλεβάρης, από τη συσχέτισή του με τις «φλέβες», δηλαδή τα υπόγεια νερά, που
  • αναβλύζουν λόγω των πολλών βροχών.
  • Φλιάρης (χλιαρός)

 

ΠΑΡΟΙΜΙΕΣ  ΓΙΑ ΤΟ ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟ

Ο Φλεβάρης ο κουτσός, πρώτος μπαίνει στο χορό.
[Ελληνική]
Το Φλεβάρη το χιόνι είναι μέσα στο τηγάνι. (λιώνει εύκολα)
[Ελληνική]


Φλεβάρης κουτσοφλέβαρος και του τσαπιού ο μήνας.
[Ελληνική]


Τον Φλεβάρη είπαν να βρέξει και λησμόνησε να πάψει.
[Ελληνική]

Ο Φλεβάρης κι αν φλεβίσει, καλοκαίρι θα μυρίσει, μα κι αν κάνει πως κακιώνει, (αν θυμώσει) μες στο χιόνι θα μας χώσει.
[Ελληνική]
Ο Φλεβάρης ο κουτσός, πρώτος μπαίνει στο χορό.

  ΗΞΕΡΕΣ ΟΤΙ...


Το 1979 χιόνισε για πρώτη φορά στη Σαχάρα.


Η μαργαρίνη χρωστάει το όνομά της στην ελληνική λέξη μαρ-γαριτάρι.

Ο κοντύτερος άνθρωπος που κατοίκησε επί της Γης ήταν ο νεπαλέζος αγρότης Τσάντρα Μπαχαντούρ Ντάνγκι. Είχε ύψος 0,546 μ., ζύγιζε 15 κιλά και φυσικά αποτελούσε επίλεκτο μέλος των Ρεκόρ Γκίνες.

Ο πρώτος τηλεφωνικός κατάλογος κυκλοφόρησε το 1878 στο Κονέκτικατ των Η.Π.Α. Είχε μόνο 50 καταχωρήσεις. Η Μεγάλη Βρετανία ήταν η πρώτη χώρα που κυκλοφόρησε γραμματόσημα, το 1840. Γι? αυτό το λόγο είναι ακόμη η μόνη χώρα της οποίας το όνομα δεν αναγράφεται στα γραμματόσημά της.

 


 

Φιλώ σημαίνει στα αρχαία ελληνικά αγαπώ.

Από τη λέξη αυτή έχει σχηματιστεί μία μεγάλη οικογένεια λέξεων.

Πήραμε  τις παρακάτω  σύνθετες λέξεις και φτιάξαμε από μία ιστορία με αυτές:(είναι άσκηση του βιβλίου της Γλώσσας, σελ.76)

 

(φιλότεχνος, φιλότιμος, φιλόδοξος, φιλοδώρημα, φιλόλογος, φιλόζωος, φιλοτέχνημα, φιλόμουσος, φιλόσοφος, φιλομαθής, φιλοδώρημα, φιλοφρονήσεις, φιλανθρωπικός, φιλοξενία)

 

" Παιχνίδι με τις λέξεις"

1η 

Ένας φιλότεχνος φιλόλογος ξεκίνησε να πάει να δει  μία έκθεση ζωγραφικής. Ο υπάλληλος στην είσοδο ήταν πολύ φιλόξενος και φιλότιμος και του είπε πολλές φιλοφρονήσεις. Του είπε κιόλας ότι στην αίθουσα που θα πάει θα δει ένα πολύ όμορφο φιλοτέχνημα και έναν φιλομαθή κύριο να το παρουσιάζει. 

Ο φιλότεχνος φιλόλογος ρώτησε αν θα ξεναγηθεί στην έκθεση από κάποιον. Ο υπάλληλος του απάντησε ότι την φιλοξενία του θα την αναλάβει ένας φιλόμουσος κύριος, ο οποίος είναι και πολύ φιλόζωος.

Όταν ο φιλότεχνος φιλόλογος μπήκε στην αίθουσα, είδε ότι όλα ήταν όπως του τα είχε περιγράψει ο φιλόξενος υπάλληλος.

2η 

 Ένας φιλότεχνος φιλόλογος ξεκίνησε να πάει να δει  μία έκθεση ζωγραφικής. Ο υπάλληλος στην είσοδο ήταν πολύ φιλόξενος, φιλότιμος και φιλόφρονος. Όταν ο φιλόλογος μπήκε στο μουσείο, είδε πολλά φιλοτεχνήματα. 

 

Στην αρχή,ένας φιλόσοφος έβγαλε λόγο και είπε ότι τα καλλιτεχνήματα που θα δουν είναι φτιαγμένα από φιλόζωους και φιλόμουσους καλλιτέχνες.

Εκείνη τη στιγμή ένας φιλότεχνος, φιλομαθής κύριος άρχισε να βγάζει φωτογραφίες. Οι φύλακες του είπαν ότι δεν πρέπει να το κάνει ,γιατί τα φιλοτεχνήματα μπορεί να κλαπούν ή να αντιγραφούν.

Στο τέλος, ένας φιλόμουσος έπαιξε μουσική για να διασκεδάσει τους φιλότεχνους.

 

Ένας φιλότεχνος φιλόλογος ξεκίνησε να πάει να δει μια έκθεση ζωγραφικής.

 

Ο υπάλληλος στην είσοδο ήταν πολύ φιλόξενος, φιλότιμος και του άρεσαν τα φιλοτεχνήματα.

 

Εκεί βρήκε έναν φιλομαθή μαθητή, που ήταν και φιλόζωος.

 

Ο πατέρας του ήταν φιλόσοφος και πολύ φιλόμουσος.

 

Το παιδί έβλεπε τους πίνακες και έλεγε συνέχεια:"Αυτό είναι ένα φιλοτέχνημα!", " αυτό είναι ένα φιλοτέχνημα!"

 

Αργότερα, είδε ένα κοριτσάκι που ήταν φτωχό και του έλεγε φιλοφρονήσεις.

 

Ο φιλότιμος φιλόλογος είχε μια ιδέα! Έτρεξε στο φιλόξενο σπίτι του, άνοιξε την ντουλάπα της κόρης του, πήρε ρούχα που φορούσε όταν ήταν πιο μικρή και έτρεξε στο σημείο που είχε συναντήσει το κοριτσάκι. Το βρήκε να κάθεται σε ένα παγκάκι. Έδωσε τα ρούχα και το παιδί ευχαρίστησε τον φιλότιμο και καλόκαρδο κύριο και έφυγε όλο χαρά.

 


 Παρουσίαση για τους Τρεις Ιεράρχες

 

1ο Δημοτικό Σχολείο Αμπελώνα - Administration
0 Visitors1 Admin0 View SiteLog out
 

Article Manager: Edit Article

Message
  • Article successfully saved
Edit Article
  • Permissions
 
 
Προβολές: 2225