Εκδρομές

Τελευταία Ενημέρωση στις Δευτέρα, 11 Νοέμβριος 2024

 

2024-25

 

 

Εκπαιδευτική επίσκεψη στα Αμπελάκια

   Την Τετάρτη 30 Οκτωβρίου 2024 οι μαθητές και οι μαθήτριες του 1ου Δ.Σχ. Αμπελώνα μαζί με τους δασκάλους τους επισκέφθηκαν τα Αμπελάκια. Πρόκειται για έναν παραδοσιακό οικισμό του νομού Λάρισας, χτισμένο στην πλαγιά της Όσσας, στην είσοδο της κοιλάδας των Τεμπών. Το όνομα του χωριού, κάποιοι ιστορικοί υποστηρίζουν ότι το πήρε από το όνομα Αμφιλάκκια δηλ. ανάμεσα σε δύο λάκκους. Όμως , πιο πιθανό φαίνεται να το πήρε από τα πολλά μικρά αμπέλια που υπήρχαν εκεί. Το χωριό ξεχωρίζει για τα αρχοντικά του , μιας και γνώρισε μεγάλη οικονομική άνθηση από την επεξεργασία και τη βαφή νημάτων με κόκκινο χρώμα που το έπαιρναν από την επεξεργασία του φυτού ριζάρι. Έτσι, δημιουργήθηκε ο συνεταιρισμός Αμπελακίων, που θεωρείται ο πρώτος παγκόσμια.

     Οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να επισκεφτούν το τριώροφο αρχοντικό του Γεωργίου Μαύρου ( Σβαρτς), το οποίο έκανε 11χρόνια να κατασκευαστεί και να γίνει έδρα της Κοινής Συντροφίας , όπως έλεγαν τον συνεταιρισμό Αμπελακίων.

     Εκεί, ξεναγήθηκαν από τον κ. Μαλέκα , εξερεύνησαν τους χώρους του αρχοντικού, έμαθαν για την ιστορία του και θαύμασαν την ομορφιά του χώρου . Ακολούθησε περίπατος στα πλακόστρωτα σοκάκια του χωριού , μέχρι τον χώρο του Μανιάρειου σχολείου και το Μουσείο Εθνικής Αντίστασης. Ξεναγήθηκαν από την κ. Μαρία Κωστούλα και έμαθαν την ιστορία του μουσείου και τους τρόπους αντίστασης των Ελλήνων κατά των Γερμανών στην περίοδο της κατοχής. Στο τέλος , όλοι απόλαυσαν στιγμές χαλάρωσης στην όμορφη πλατεία των Αμπελακίων και γεμάτοι μυρωδιές , εικόνες και πληροφορίες πήραμε το δρόμο της επιστροφής.

κ. Έφη Τσιγάρα -Παλάσκα

ΑΜΠΕΛΑΚΙΑ 2024

 

 



2023 24

 

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙ ΚΕΡΑΜΙΚΗΣ ΤΟ ΟΝΕΙΡΟ

Χτες το πρωί 24/4/2024 μαθητές, γονείς και η δασκάλα του Γ1 επισκεφτήκαμε το εργαστήρι κεραμικής της κας Μαρίας Ναβακούδη σ΄ ένα υπέροχο, καταπράσινο κτήμα 8 στρεμμάτων, στον Αμπελώνα.

Μας υποδέχτηκε με μεγάλη χαρά και μας οδήγησε στον χώρο του εργαστηρίου. Μας εξήγησε πόσα πολλά πράγματα μπορείς να φτιάξεις με ένα κομμάτι πηλό. Μας έδειξε τον φούρνο που τα ψήνει στους 1.000 βαθμούς Κελσίου για 10 ολόκληρες ώρες. Είδαμε τον τροχό που πάνω του ο πηλός παίρνει σχήμα και μεταμορφώνεται σ΄ αυτό που θέλουμε. Είδαμε πολλά έργα της που είχε στην έκθεση. Στη συνέχεια μας έδωσε όλους από ένα κομμάτι πηλό και από μια εικόνα από κυκλαδικά ειδώλια. Ο καθένας έφτιαξε τα δικά του έργα που έμειναν στο εργαστήριο για να στεγνώσουν και στη συνέχεια για να ψηθούν. Ώρα για φαγητό, παιχνίδι και λίγη ξεκούραση.

Στη συνέχεια η κεραμίστρια κάθισε στον τροχό και μας έδειξε πώς δουλεύει. Μας φαινόταν εύκολο να φτιάξουμε ένα αγγείο. Όταν καθίσαμε όμως ο καθένας μας στον τροχό, δεν ήταν και τόσο εύκολο να κρατήσουμε σταθερά τα χέρια μας στο κέντρο και ο πηλός μας …ταξίδευε. Όλοι για λίγο γίναμε αγγειοπλάστες…χωρίς αγγείο. Η κυρία Μαρία διόρθωσε τα λάθη μας και ο πηλός έγινε ένα όμορφο βάζο, που μας το χάρισε για την τάξη μας. Αγοράσαμε αναμνηστικά και αφού τη χαιρετίσαμε, επιστρέψαμε στο σχολείο ή άλλοι στο σπίτι τους

Τα έργα μας θα τα πάρουμε μετά το Πάσχα και με τη δασκάλα των εικαστικών θα τα διακοσμήσουμε. Ήταν μια ωραία εμπειρία και ευχαριστούμε πολύ την κα Ναβακούδη που μας υποδέχτηκε στο δικό της ΟΝΕΙΡΟ, για να μπορέσουμε να πραγματοποιήσουμε το δικό μας.

ΚΑΛΟ ΠΑΣΧΑ

ΟΙ ΜΑΘΗΤΕΣ ΤΟΥ Γ1 - κ. Τσαούση Ελένη

 

Γ1- ΚΕΡΑΜΙΚΗ

 

 


Οι αγριόκυκνοι του δάσους

 

    Μια φορά κι έναν καιρό, σ΄ ένα μακρινό παλάτι, ζούσαν ευτυχισμένοι ένας βασιλιάς με την οικογένειά του. Είχε τέσσερα αγόρια και ένα μικρό κοριτσάκι. Αγαπούσε πολύ τη γυναίκα του και τα παιδιά του. Η χαρά του όμως σβήστηκε, γιατί η καλή βασίλισσα πέθανε και ήταν όλοι λυπημένοι.

   Ο καιρός περνούσε και ο βασιλιάς ξαναπαντρεύτηκε, μια νέα αλλά πολύ κακιά γυναίκα. Λένε ότι ήταν μάγισσα και κανένας δεν τη συμπαθούσε.

   Η κακιά βασίλισσα μεταμόρφωσε με τα ξόρκια της τα τέσσερα βασιλόπουλα σε αγριόκυκνους, που πέταξαν μακριά από το παλάτι τους. Τη μικρή κόρη του βασιλιά την άφησε στο δάσος να την προσέχει μια φτωχή γυναίκα, που αγαπούσε το παιδί.

   Η κακιά βασίλισσα ήταν χαρούμενη που τους ξεφορτώθηκε όλους. Ο βασιλιάς όμως ήταν πολύ λυπημένος. Ήθελε κοντά του τα παιδιά του και πιο πολύ τη μονάκριβη κόρη του. Έδινε δώρο πολλές λίρες σε όποιον την έφερνε στο παλάτι.

   Πολλοί πήγαν να πάρουν τις χρυσές λίρες, παρουσιάζοντας ακόμη και το παιδί τους, σαν παιδί του βασιλιά. Όμως πουθενά δεν ήταν η μικρή βασιλοπούλα.

   Έτσι μια μέρα, η καλή κυρία του δάσους που μεγάλωνε τη μικρή, αποφάσισε να πάει το κοριτσάκι στον πατέρα του. Το παιδί ήταν πολύ χαρούμενο, ενώ η μητριά του όταν το είδε θύμωσε. Της είπε ότι έπρεπε να πλυθεί και να ντυθεί ωραία για να δει τον πατέρα της. Η μικρή υπάκουσε και η μάγισσα μ΄ ένα μαγικό σαμπουάν την έκανε πολύ άσχημη για να μην τη γνωρίσει ο πατέρας της.

   Το κορίτσι έφυγε από το παλάτι αλλά ξανάγινε πάλι όμορφο. Πέρασε καιρός μέχρι που βρήκε τον πρίγκιπα του παραμυθιού και γρήγορα παντρεύτηκαν. Ήταν πολύ ευτυχισμένη. Ήθελε όμως βρει και τ΄ αδέλφια της, για να ολοκληρωθεί η ευτυχία της.

   Μια καλή μάγισσα της είπε ότι τα αγόρια τα μάγεψε η κακιά μητριά και τα έκανε κύκνους που πετάνε κοντά στο παλάτι. Για να λυθούν τα μάγια θα έπρεπε να φτιάξει τέσσερα πουκάμισα από τσουκνίδες και να τα ρίξει στη ράχη τους. Η δουλειά αυτή έπρεπε να γίνει κρυφά και μέσα σε λίγες μέρες αλλιώς οι κύκνοι θα εξαφανιζόταν για πάντα.

   Η κοπέλα, το βράδυ που κοιμόταν όλοι, έπλεκε τα τσουκνιδένια πουκάμισα για τ΄ αδέλφια της. Τα χέρια της είχαν γεμίσει φουσκάλες και αίματα. Τίποτα όμως δεν τη σταματούσε.

   Την κατηγόρησαν ο επίσκοπος και ο πρωθυπουργός ότι ήταν μάγισσα και ο άντρας της που την είδε να πλέκει τσουκνίδες το πίστεψε και την έκλεισε στη φυλακή. Εκείνη συνέχιζε το έργο της χωρίς να μιλάει.

   Τελικά, το τελευταίο πρωινό και ενώ οι κύκνοι πετούσαν από πάνω της, πέταξε στις πλάτες τους, τα τέσσερα πουκάμισα, που μόλις είχε τελειώσει και τα πουλιά ξανάγιναν βασιλόπουλα.

   Εξήγησε στον άντρα της τι είχε συμβεί και ζήσαν αυτοί καλά κι εμείς καλύτερα.

ΜΑΛΕΝΑ ΚΟΥΤΣΟΥΚΗ - ΑΜΑΝΤΑ ΛΕΣΙ

Αυτό το παραμύθι  ξεδιπλώθηκε μπροστά μας την Τετάρτη 6 Μαρτίου 2024 στο Θέατρο Μαξίμ στον Τύρναβο. Την παράσταση παρακολούθησαν οι μαθητές και οι μαθήτριες της Γ΄ και Δ ΄τάξης του σχολείου μας. Μαζί μας ήταν οι δάσκαλοι των τάξεων κ. Ελένη Τσαούση, κ. Αστέριος Νταβαρούκας και κ. Αθανάσιος Ζυγούρης.

 

 


Επίσκεψη στον «Μύλο του Παππά»

 

Τα παιδιά της Α΄ και Β΄ τάξης επισκέφτηκαν το Μουσείο Σιτηρών και Αλεύρων στη Λάρισα την Τρίτη 5 Μαρτίου. Ξεναγήθηκαν στον πανέμορφο χώρο του Μουσείου για μια ώρα, από την αρχαιολόγο του.

Άκουσαν την ιστορία του Μύλου, είδαν τα μηχανήματα που επεξεργάζονταν το σιτάρι για να γίνει αλεύρι , καθώς και την έκθεση φωτογραφίας του κυρίου Τάκη Τλούπα με θέμα «Ο κύκλος του σιταριού, ο κύκλος της ζωής».

Έπαιξαν παιχνίδια όπως «τα αγαλματάκια» και το «σπασμένο τηλέφωνο» με θέμα το σιτάρι και το αλεύρι, ανακάτεψαν τους σπόρους του σιταριού με τα χέρια τους καθώς και προϊόντα που παράγονται από το αλεύρι , διάφορα ζυμαρικά. Πέρασαν μια ευχάριστη και δημιουργική ώρα και ανυπομονούν για την επόμενη εκπαιδευτική τους επίσκεψη.

Κ. Ντέλλα Ελένη

IMG 7605 IMG 7609

 


‘ΈΝΑΣ ΜΥΛΟΣ, ΜΙΑ ΙΣΤΟΡΙΑ’

Οι μαθητές, οι μαθήτριες και οι συνοδοί δάσκαλοι της Στ ΄τάξης του 1ου Δ. Σχ. Αμπελώνα είχαν την ευκαιρία να επισκεφθούν την Παρασκευή 2 Φεβρουαρίου 2024 το Μουσείο Σιτηρών & Αλεύρων , στη Λάρισα, συμμετέχοντας στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα του Μουσείου ,με τίτλο : ‘’Ένας Μύλος, μια ιστορία’’

Η επιστημονική συνεργάτης του Μουσείου κα Κωνσταντίνα Κόντσα, υποδέχτηκε μαθητές και συνοδούς στον φιλόξενο χώρο του Μουσείου κάνοντας , ταυτόχρονα, την ξενάγηση στους μικρούς επισκέπτες. Ξεκίνησε με την ιστορία του μουσείου, το οποίο στεγάζεται στον Μύλο του Παππά, έναν παλαιό αλευρόμυλο στη Λάρισα. Ιδρύθηκε το 1893 από τον Κωνσταντίνο Παππά και τους συνεταίρους του, Κ Σκαλιώρα και Χρ. Δημητριάδη. Από το 1900 η ιδιοκτησία του ατμόμυλου περιέρχεται αποκλειστικά στα χέρια της οικογένειας Παππά. Η ιστορία του μέσα στο χρόνο μεγάλη και εντυπωσιάζουν οι προσπάθειες που έγιναν να διατηρηθεί και να αποτελεί ιστορικό μνημείο προάγοντας και ενισχύοντας τη διαρκή επικοινωνία της τοπικής κοινωνίας με το Μουσείο.

Στη συνέχεια, μέσα από τις ενότητες της μόνιμης έκθεσης, παρουσιάστηκαν οι φάσεις της τεχνολογικής εξέλιξης του Μύλου και τα στάδια της επεξεργασίας των σιτηρών από τη στιγμή που έφταναν σε σακιά μέχρι τη στιγμή που έφευγαν ως άλευρα για το εμπόριο. Παράλληλα, παρουσιάστηκαν ψηφιακά και διαδραστικά εκθέματα και πλούσιο εποπτικό υλικό και παλιά εργαλεία, σχετικά με την διαλογή του σιταριού από τις ξένες ύλες, τον καθαρισμό, την επεξεργασία και, τέλος , την παραγωγή διαφόρων ειδών αλεύρων, το σάκιασμά τους και την διάθεση στην αγορά.

Η ξενάγηση τελείωσε με δημιουργικό εργαστήρι, όπου όλοι οι μαθητές έφτιαξαν ένα αντίγραφο του Μύλου, το οποίο πήραν μαζί τους, ως αναμνηστικό, μαζί με τις γνώσεις που αποκόμισαν .

Οι συνοδοί εκπαιδευτικοί: Γιώργος Φάκας, Ευθυμία Τσιγάρα, Αικατερίνη Βελεσιώτου, Καλλιόπη Βουβούσα

ΜΟΥΣΕΙΟ ΣΙΤΗΡΩΝ


ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΕΚΔΡΟΜΗ ΣΕ ΚΑΛΑΜΠΑΚΑ ΚΑΙ ΤΡΙΚΑΛΑ

Την Τρίτη 19/12/2023 οι μαθητές και οι μαθήτριες των τάξεων Γ΄, Δ΄, Ε΄ & ΣΤ΄ του 1ου Δημοτικού σχολείου Αμπελώνα πραγματοποίησαν εκπαιδευτική εκδρομή στην Καλαμπάκα. Πιο συγκεκριμένα επισκέφτηκαν το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας & Μανιταριών.

Τα παιδιά ξεναγήθηκαν στο μουσείο και είδαν την πλούσια συλλογή του από γλυπτά μανιτάρια, τα οποία παρουσιάζονται σε τρεις φάσεις της ανάπτυξής τους με βάση το οικοσύστημα στο οποίο μεγαλώνει το κάθε είδος. Στη συνέχεια, είδαν την συλλογή από ενδημικά και αποδημητικά πτηνά που ζουν στην Ελλάδα και στην Ευρώπη και ορισμένα από αυτά είναι υπό εξαφάνιση ή έχουν εξαφανιστεί. Τέλος, γνώρισαν τα θηλαστικά ζώα του Μουσείου, έμαθαν πού ζει το καθένα (δάση, πεδιάδες, υγροβιότοπους), πληροφορήθηκαν τους κινδύνους που αντιμετωπίζουν και πόση σημασία πρέπει να δώσουμε στην ανάγκη της προστασία τους και γενικότερα του περιβάλλοντος.

Στη συνέχεια, επισκέφτηκαν τον Μύλο των Ξωτικών, το μεγαλύτερο χριστουγεννιάτικο θεματικό πάρκο της Ελλάδας! Τα παιδιά υποδέχτηκε στην είσοδο η αρχηγός των ξωτικών, ανακοίνωσαν την άφιξή τους στο χώρο, στην είσοδο του Μύλου με το επιβλητικό καρουζέλ και στη συνέχεια περιηγήθηκαν στους χώρους του πάρκου που είχε κατακλυστεί από μαθητικό κόσμο. Από τον μικρό Πρίγκιπα και το βασιλιά με το βοηθό του στο εργοστάσιο σοκολάτας, στα ξωτικά με τα πειράγματα και τις σκανδαλιές τους, στην έκθεση παλιών στολιδιών από όλη την Ευρώπη.

Ήταν μια εκπληκτική χριστουγεννιάτικη απόδραση γεμάτη πληροφορίες αλλά και στιγμές χαλάρωσης και μοναξιάς για τους μικρούς μας μαθητές.

Οι συνοδοί εκπαιδευτικοί: Ελένη Τσαούση, Στέλιος Νταβαρούκας, Θανάσης Ζυγούρης, Πηνελόπη Παπαευθυμίου, Γιώργος Φάκας, Αθηνά Σερεμέτη, Ιάσονας Γιοβανόπουλος, Μαρία Βουβούσα.

ΤΡΙΚΑΛΑ

 


ΤΟ 1Ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΑΜΠΕΛΩΝΑ ΣΤΟ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΚΑΙ ΣΤΟ ΜΕΓΑΡΟ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ.

 

Το 1ο Δημοτικό Σχολείο Αμπελώνα στο πλαίσιο του eTwinning προγράμματος ETwinOlympic gamesa flame to unite and make us better (ETwinOlympic Games: μια φλόγα που μας ενώνει και μας κάνει καλύτερους) επισκέφτηκε το Ολυμπιακό Μουσείο Θεσσαλονίκης .Πρόκειται για το πρώτο Ολυμπιακό μουσείο στη χώρα, αναγνωρισμένο από τη Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή ,το Διεθνές Συμβούλιο Μουσείων και τη Διεθνή Ένωση Αθλητικής Κληρονομιάς .

Οι μαθητές της Ε’ και Στ ‘ τάξης έζησαν μια αξέχαστη Ολυμπιακή εμπειρία μάθησης, ανακαλύψεων και βιωματικών δράσεων μέσα από καινοτόμα μουσειοπαιδαγωγικά προγράμματα του Ολυμπιακού Μουσείου. Διαδραστικά εκθέματα, σχεδιασμένα από το Science Museum/Μουσείο Φυσικών Επιστημών του Λονδίνου, βοήθησαν τους μαθητές να ανακαλύψουν τις ικανότητες και τη μοναδικότητά τους. Μέσα από προσομοιωτές γηπέδων, από μηχανήματα που ελέγχουν τα αντανακλαστικά και την καλή λειτουργία της όρασης ή την ευλυγισία, τα παιδιά αντιλήφθηκαν τη θετική επιρροή του αθλητισμού στο σώμα και το πνεύμα του ανθρώπου. Μέσα από παιχνίδια ακουστικής αντίληψης, εικαστικές δράσεις και αθλητικές δοκιμασίες οι μαθητές εξοικειώθηκαν με τον κόσμο των Παραολυμπιακών Αγώνων. Με αυτό τον τρόπο τα παιδιά ευαισθητοποιήθηκαν σε θέματα ισότητας ευκαιριών και διαφορετικότητας.

Στη συνέχεια οι μαθητές επισκέφτηκαν το Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης . Η κ.Κοκκινίδου Ανατολή ξενάγησε τους μαθητές στις αίθουσες του Μεγάρου Μουσικής και τους μίλησε για την ιστορία του. Οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν πρόβα με τον τραγουδοποιό Αλκίνοο Ιωαννίδη για την μουσική βραδιά με τίτλο: << με Επίσημο Ένδυμα>> , την Συμφωνική Ορχήστρα του Δήμου Θεσσαλονίκης ( Κωνσταντίνος Δημηνάκης Διεύθυνση Ορχήστρας) και το Γυναικείο Φωνητικό Σύνολο Voci Contra Tempo( Σοφία Γιολδάση Διδασκαλία χορωδίας).Τέλος οι μαθητές παρακολούθησαν τη συνέντευξη τύπου για την ΟΠΕΡΑ GASPARE SPONTINILA VESTALE ,μια διοργάνωση του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης σε συνεργασία με το Teatro Grattacielo της Νέας Υόρκης και τη Διεύθυνση Πολιτισμού – Τουρισμού του Δήμου Θεσσαλονίκης .Την συνέντευξη παραχώρησαν η Πρόεδρος του ΔΣ καθ. Ευγενία Αλεξανδροπούλου – Αιγυπτιάδου, ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής κ Χρίστος Γαλιλαίας ,ο αρχιμουσικός Philippe Forge και ο σκηνοθέτης Στέφανος Κορωναίος.

 

Σε αυτή την εκπαιδευτική επίσκεψη τους μαθητές συνόδευσαν οι εκπαιδευτικοί: Ευθυμία Τσιγάρα – Παλάσκα, Αικατερίνη Βελεσιώτου, Πηνελόπη Παπαευθυμίου & Καλλιόπη Βοβούσα.

 

ΕΚΠ

 

ΤΟ 1ο Δ.ΣΧ. ΑΜΠΕΛΩΝΑ ΣΕ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΕΚΔΡΟΜΗ


Η εκδρομή μας στο ‘’Φιλόνεικο’’ -Τρίκαλα

Στς 24/11/2023 οι μαθητές και οι μαθήτριες της Α΄, Β΄, Γ΄και Δ΄τάξης πήγαμε εκδρομή με το σχολείο μας στη Καρδίτσα, στο Φιλόνεικο. Ξεκινήσαμε, μαζί με τους δασκάλους μας, 8:30 η ώρα το πρωί και σε μιάμιση ώρα ήμασταν εκεί.

Μόλις φτάσαμε και κατεβήκαμε από το λεωφορείο, είδαμε μία πανέμορφη έκταση και έναν ωραίο χώρο ψυχαγωγίας και δραστηριοτήτων. Μπήκαμε μέσα και το πρώτο που αντικρίσαμε ήταν ένα αγριογούρουνο. Οι κυρίες μας είπανε να καθίσουμε στα τραπέζια του μαγαζιού για να φάμε. Ύστερα, σηκωθήκαμε και πήγαμε να δούμε τα ζωάκια που υπήρχαν εκεί. Είδαμε μια καμήλα που έφτυνε και ήταν πολύ αστεία, μερικά ελάφια, μια αντιλόπη, έναν τάρανδο, παγώνια, έναν αγκαθόχοιρο της Ινδίας, κατσικάκια, σουρικάτες και άλλα πολλά. Όλα τα παιδιά πήραμε μερικά χορτάρια και τα ταΐζαμε. Είχε επίσης πόνι και άλογα και τα περισσότερα παιδιά πήγανε να κάνουνε ιππασία. Αργότερα, πήγαμε στο γήπεδο που βρισκότανε εκεί και παίξαμε ποδόσφαιρο.

Όμως ξεκίνησε να ψιχαλίζει και καθίσαμε κάτω από τις ομπρέλες. Όταν σταμάτησε να βρέχει συνεχίσαμε το παιχνίδι, μέχρι που μας φώναξαν οι κυρίες να φύγουμε. Επιβιβαστήκαμε όλα τα παιδιά στο λεωφορείο και πήραμε το δρόμο της επιστροφής. Σε όλη τη διαδρομή παίζαμε και γελούσαμε.

Περάσαμε πολύ όμορφα και ενθουσιαστήκαμε με τα διάφορα είδη ζώων που γνωρίσαμε.

Γ1΄- Γρηγορίου Χρήστος, Σιούλας Γιώργος, Σιούλα Βασιλική

φιλονικος

 


ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΟ ΔΙΑΧΡΟΝΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΛΑΡΙΣΑΣ

Στις 26 /10/2023 είχαμε τη χαρά μιας εκπαιδευτικής εκδρομής στο Διαχρονικό Μουσείο Λάρισας. Αυτό που μας ενθουσίασε ήταν τα αγάλματα των θεών που ζούσαν στον Όλυμπο αλλά και άλλων θεών που πρώτη φορά βλέπαμε.

Μεγάλη εντύπωση μας έκαναν τα όπλα των πολεμιστών εκείνης της εποχής αλλά και τα πήλινα αγγεία.

Τα αγάλματα που δεν ξεχνάμε είναι αυτά του Δία και του Ερμή.

Ανυπομονούμε για καινούριες εκδρομές και νέες εμπειρίες.

Οι μαθητές της Γ1 τάξης

ΔΙΑΧΡΟΝΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ

 

 



2022-23

 

  

ΟΛΟΗΜΕΡΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΕΚΔΡΟΜΗ ΣΤΟ ΒΟΛΟ

Την Πέμπτη 1η Ιουνίου 2023 οι μαθητές και οι μαθήτριες των τάξεων: Γ΄,Δ΄,Ε΄& Στ΄ του 1ου Δ.Σχ. Αμπελώνα συνοδεία των δασκάλων τους , της Δ/ντριας και δασκάλων ειδικοτήτων του σχολείου πραγματοποίησαν την τελευταία ολοήμερη εκδρομή για τη φετινή σχολική χρονιά.

 

Το πρόγραμμα περιελάμβανε επίσκεψη και ξενάγηση στο Μουσείο  Πλινθοκεραμοποιίας Νικολάου  & Σπυρίδωνος Τσαλαπάτα, στο Βόλο. Η ξεναγός, κ. Βαλεντίνη, υποδέχτηκε και ξενάγησε εκπ/κούς και παιδιά σε όλους τους χώρους του εργοστασίου – μουσείου, που άνοιξε τις πύλες του στο κοινό το 2007. Τα παιδιά έμαθαν για το πρώτο εργοστάσιο κατασκευής τούβλων και κεραμιδιών που λειτούργησε στην Ελλάδα το 1926. Τα μηχανήματα, πρωτοπόρα για την εποχή και τα δεδομένα της χώρας μας, ήρθαν όλα από χώρες τις Ευρώπης. Η λειτουργία τους γίνονταν από έμπειρους τεχνίτες. Είδαν βήμα βήμα όλα τα στάδια της παραγωγικής διαδικασίας πλίνθων και κεράμων και την καθημερινή ζωή των εργατών που δούλευαν στο εργοστάσιο. Επίσης, μακέτες που εξηγούν όλη την διαδικασία παραγωγής και μπήκαν  μέσα στην κάμινο Hoffmann, εντυπωσιακό φούρνο 24ωρης καύσης για το ψήσιμο των τούβλων και των κεραμιδιών, μοναδικό στο είδος του στην Ελλάδα.

 

Στη συνέχεια, ανέβηκαν στην Μακρυνίτσα, για να επισκεφτούν το Βυζαντινό Μουσείο  «Οξεία Επίσκεψις» , το οποίο λειτουργεί από το 2018. Είδαν μοναδικές εικόνες και θρησκευτικά κειμήλια της περιοχής, έργα του λαϊκού ζωγράφου Θεόφιλου, άκουσαν σημαντικά ιστορικά στοιχεία και ακολούθησε ξεκούραση στην πλατεία του χωριού με την μοναδική θέα.

 

Η εκδρομή έκλεισε με βόλτα και χαλάρωση στην παραλία του Βόλου.

 

 κ. Ευθυμία Τσιγάρα - Παλάσκα

 

 ΕΚΔΡΟΜΗ - ΒΟΛΟΣ 2023

 

 

 


ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΕΚΔΡΟΜΗ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ

 

Την Παρασκευή 12-5-2023 οι μαθητές και οι μαθήτριες της Ε΄και Στ΄τάξης του 1ου Δ.Σχ. Αμπελώνα πραγματοποίησαν εκπαιδευτική εκδρομή στην Αθήνα. Συγκεκριμένα, επισκέφτηκαν τον ιερό χώρο της Ακρόπολης και θαύμασαν από κοντά τον Παρθενώνα, το επιβλητικότερο μνημείο παγκοσμίως, το Ερεχθείο με τις Καρυάτιδες να στέκουν αγέρωχες, τον ναό της Αθηνάς Νίκης και θαύμασαν όλα τα αξιοθέατα γύρω από τον χώρο που στέκει πάνω από την Αθήνα για περισσότερο από 2.500 χρόνια.

Η επίσκεψη έγινε με τη βοήθεια ξεναγού, η οποία έδωσε όλες τις πληροφορίες για τα μνημεία και τον χώρο που βρίσκονταν και απάντησε σε ερωτήσεις και απορίες των παιδιών.

Ακολούθησε φαγητό και βόλτα στο Μοναστηράκι, με τους ατελείωτους τουρίστες να απολαμβάνουν τις ξεχωριστές γωνιές της Αθήνας. Κατέβηκαν με τα πόδια στην πλατεία Συντάγματος, όπου είχαν την ευκαιρία να δουν την αλλαγή φρουράς των ευζώνων.

Επόμενος προορισμός το Ίδρυμα «Σταύρος Νιάρχος», ένα κέντρο ενίσχυσης της πρόσβασης όσο το δυνατόν περισσότερων ατόμων στις τέχνες και τον πολιτισμό. Οι δράσεις του ιδρύματος εκτείνονται σε κάθε γωνιά της Ελλάδας. Μέσα σε αυτές τις δράσεις είναι και οι εκπαιδευτικές επισκέψεις σχολείων και η υλοποίηση διαφόρων καινοτόμων εκπαιδευτικών προγραμμάτων. Ο χώρος μοναδικός, ξεχωρίζει για την ιδιαίτερη αρχιτεκτονική του και τα κτήρια που περιλαμβάνει. Οι μαθητές επισκέφθηκαν την μοναδική βιβλιοθήκη, απόλαυσαν τη βόλτα στους κήπους του ιδρύματος, χάρηκαν με τα σιντριβάνια που χορεύουν στο ρυθμό της κλασσικής μουσικής, απόλαυσαν δροσερά αναψυκτικά και παγωτά και γεμάτοι εικόνες και εμπειρίες πήραν το δρόμο της επιστροφής.

Στην εκδρομή τους μαθητές συνόδευσαν η διευθύντρια του σχολείου κ. Κερασούλα Γκούμα και οι εκπ/κοί: Στέλιος Νταβαρούκας, Γιώργος Γκόγκας, Γαλάτεια Μπαρμπαγιάννη και Ευθυμία Τσιγάρα.

Κ. Ευθυμία Τσιγάρα - Παλάσκα

 ΑΚΡΟΠΟΛΗ

 


ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΗ ΛΙΜΝΗ ΚΑΡΛΑ

 

Την Πέμπτη 6/4/2023 οι μαθητές και οι μαθήτριες της Ε΄ & Στ΄ τάξης μαζί τους δασκάλους τους , κκ Νταβαρούκα Αστ.,Φάκα Γ., Τσιγάρα Ευθ. Πραγματοποίησαν εκπαιδευτική εκδρομή στη Λίμνη Κάρλα και πιο συγκεκριμένα στο Μουσείο Λιμναίου Πολιτισμού Κάρλας.

Τους υποδέχτηκε εγκάρδια ο υπεύθυνος του Μουσείου κ. Σωτ. Γκανάτσιος και τους παρέδωσε αναμνηστικό ενθύμιο της επίσκεψης στο χώρο τους. Στη συνέχεια, ο κ. Βασ. Λιάκος ανέλαβε να μεταφέρει τους μικρούς επισκέπτες πίσω στο χρόνο και στην ιστορία της λίμνης. Ήταν μια διαδραστική ξενάγηση την οποία τα παιδιά παρακολούθησαν με αμείωτο ενδιαφέρον και είχαν ενεργή συμμετοχή σε όλη τη διάρκεια της παρουσίασης. Στη συνέχεια έπαιξαν ένα κουίζ ήχων και εικόνων και τέλος ξεναγήθηκαν στο χώρο. Η επίσκεψη άφησε τις καλύτερες εντυπώσεις στα παιδιά, τα οποία στο δρόμο της επιστροφής έκαναν μία στάση στο βυζαντινό εκκλησάκι του Αγίου Νικολάου Καναλίων Μαγνησίας. Πρόκειται για εκκλησία χτισμένη περίπου στα τέλη του 12ου με αρχές του 13ου αιω. μέσα σε ένα καταπράσινο τοπίο και παρουσιάζει ιδιαίτερο αρχιτεκτονικό και ιστορικό ενδιαφέρον. Όλες τις πληροφορίες για το εκκλησάκι έδωσε στα παιδιά με χαρά ο ιερέας της περιοχής. Ήταν μια εξαιρετική επίσκεψη που μόνο θετικά συναισθήματα προκάλεσε στα παιδιά.

 

ΚΑΡΛΑ

 

 


ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΟΥ 1ΟΥ Δ.ΣΧ. ΣΤΗΝ ΑΕΡΟΠΟΡΙΑ

 

Κάθε χρόνο στις 8 Νοεμβρίου η Πολεμική μας Αεροπορία τιμά την γιορτή των αρχαγγέλλων Μιχαήλ & Γαβριήλ, οι οποίοι είναι οι προστάτες της.

Η γιορτή καθιερώθηκε την 11η Ιουνίου 1954, και τιμάται κάθε χρόνο με λαμπρότητα σε όλες τις Μονάδες της ΠΑ.

Στο πλαίσιο του εορτασμού αυτού η Πολεμική Αεροπορία έχει σχεδιάσει πλήθος εκδηλώσεων σε όλη τη χώρα και ανοίγει τις πύλες των μονάδων της για να υποδεχτεί μαθητές και πολίτες.

Οι μαθητές και οι εκπαιδευτικοί του 1ου Δ.Σχ. Αμπελώνα επισκέφτηκαν την Παρασκευή 4 Νοεμβρίου 2022 την 110 Πτέρυγα Μάχης στη Λάρισα. Εντυπωσιάστηκαν από την έκθεση αεροσκαφών, υλικών πολέμου και φωτογραφιών. Περιηγήθηκαν στους χώρους του αεροδρομίου, ανέβηκαν και είδαν από κοντά ένα πολεμικό αεροσκάφος F16 με γυναίκα πιλότο και πήραν απαντήσεις σε διάφορα ερωτήματα που έθεσαν.

Οι πιλότοι μας στέκονται αγέρωχοι φρουροί της Ελλάδας και φύλακες του εθνικού μας εναέριου χώρου. Τους αξίζει ο θαυμασμός και η ευγνωμοσύνη μας για όσα κάνουν για την πατρίδα μας .

ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΗΝ ΑΕΡΟΠΟΡΙΑ

 

 



2019-20

 

 

Εκδρομή στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας και Μανιταριών (Καλαμπάκα) και στα Μετέωρα 

Την Τρίτη 22/10/2019, δεύτερη ημέρα φιλοξενίας των Γάλλων εκπ/κών, πήγαμε εκδρομή στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας και Μανιταριών στην Καλαμπάκα και επίσκεψη στο Μοναστήρι του Αγίου Στεφάνου στα Μετέωρα.

Στην εκδρομή συμμετείχαν όλες οι τάξεις και οι δάσκαλοι του σχολείου.

Η επίσκεψη στο Μουσείο και η ξενάγηση μας εντυπωσίασαν και τα εκθέματα ήταν μοναδικά . Οι ξένοι φίλοι μας ενθουσιάστηκαν. Ακόμα περισσότερο όταν επισκεφθήκαμε το μοναστήρι και ξεναγηθήκαμε στους ιερούς χώρους του. Μας είπαν πως ήταν όνειρο ζωής να πάνε στα Μετέωρα, Χαιρόμαστε που εμείς τους δώσαμε αυτή την ευκαιρία και χαρά.

 

met1    met2
met3  met4

 


 


2018-19

 

 

Εκπ/κή εκδρομή στο Μουσείο Ελληνικής Παιδείας – Καλαμπάκα και Βυζαντινό Κάστρο Τρικάλων

Την Τρίτη 26/2/2019  η Ε΄και Στ΄τάξη πήγαμε εκπαιδευτική εκδρομή στο  Μουσείο Ελληνικής Παιδείας στην Καλαμπάκα. Η εκδρομή έγινε στα πλαίσια προγράμματος για την γραφή.

Στο Μουσείο μας υποδέχτηκε ο ιδρυτής του κος Μπαλογιάννης και η ξεναγός.

Ξεκινήσαμε από την αίθουσα του Αισώπου με ένα βίντεο για την ιστορία της γραφής, συνεχίσαμε με την επίσκεψη σε μια σχολική  αίθουσα της παλιάς εποχής  με όλα όσα χρησιμοποιούσαν δάσκαλοι και μαθητές τότε, ξεναγηθήκαμε στο χώρο παρατηρώντας  εργαλεία της πρώτης  τυπογραφίας και αντικείμενα γραφής και τελειώσαμε με την αίθουσα πειραμάτων. Εκεί μάθαμε πράγματα για την ιστορία των Μετεώρων και κάναμε πειράματα .Φύγαμε Ενθουσιάσμένοι από τον χώρο και την φιλοξενία για να πάμε στα Τρίκαλα και να επισκεφτούμε το Βυζαντινό κάστρο της περιοχής. Ένας χώρος καταπληκτικός, από όπου μπορείς να δεις όλη την πόλη των Τρικάλων και να μελετήσεις την ιστορία της περιοχής.

Συνοδοί μας στην εκδρομή ήταν: Η δ/ντρια του σχολείου κα Σούλα Γκούμα, η κα Ελένη Ντέλλα , η κα Έφη Τσιγάρα – Παλάσκα και η κα Κατερίνα Παπαδοπούλου

 

collage

Προβολές: 1194